Concediul nelimitat. Noua revolutie in Work-Life Balance

Articole

  • Home
  • / Concediul nelimitat. Noua revolutie in Work-Life Balance
Concediul nelimitat. Noua revolutie in Work-Life Balance

Concediul nelimitat. Noua revolutie in Work-Life Balance

alexandra

Zilele nelimitate de concediu reprezinta un bonus, pe care unele companii il implementeaza deja in Statele Unite. Suna bine, nu? Va propun sa analizam ce precupune acest bonus si sa aflam care sunt efectele acestei politici.

Din 2004, angajatii Netflix au primit cate zile de vacanta si-au dorit. Ei au avut libertatea de a decide cand sa se prezinte la munca, cand sa isi ofere cateva zile libere si cat timp le sa aloce pentru a-si face treaba. De la instituirea politicii, aceasta a crescut capacitatea sa de piata la peste 51 miliarde de dolari.

Doar pentru ca exista flexibilitate nu inseamna ca nu exista si responsabilitate. Angajatii trebuie sa-si pastreze managerii implicati si se asteapta ca acestia sa isi indeplineasca sarcinile la un nivel foarte ridicat. Performantele inalte sunt atat de inradacinate in cultura Netflix astfel incat acestia recompenseaza performanta cu un pachet generos de bonusare.

Angajatii Netflix beneficiaza de concediu nelimitat pentru ca nimeni nu le urmareste timpul petrecut la locul de munca. In loc sa managerieze modul in care oamenii isi fac treaba, conducerea se concentreaza doar pe ceea ce conteaza – rezultatele. Ei au descoperit ca acordarea unei autonomii mai mari oamenilor creeaza o cultura mai responsabila. Fara distragerea regulilor de sufocare, angajatii sunt mai concentrati si productivi.

De ce vacanta traditionala trebuie inlocuita?

Cand Netflix avea inca politica de vacanta tipica, unii dintre angajati au ridicat o intrebare importanta:

"Nu urmarim timpul petrecut in afara birourilor, cum ar fi e-mailurile la care raspundem de la domiciliu sau munca pe care o facem noaptea si la sfarsit de saptamana - deci de ce sa urmarim timpul petrecut de noi in timpul liber?"

Managementul a ascultat. Ei nu au putut nega logica din spatele intrebarii.

Incepand din epoca industriala, atunci cand oamenii se aflau pe linia de asamblare de la 9 la 5, platirea timpului avea sens. Totusi, cu progresul tehnologic, nu mai este cazul. Oamenii lucreaza atunci cand este nevoie de lucru, de oriunde s-ar afla.

Lucram acum intr-o economie de participare, unde oamenii sunt platiti pentru ceea ce produc. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de timp liber, suntem inca agatati de vestigii economiei industriale, unde oamenii erau platiti pentru timpul petrecut la locul de munca. Acesta este un demotivator imens. Netflix si-a dat seama de acest lucru si si-a schimbat politica pentru a reflecta modul in care se realizeaza efectiv activitatea.

Origini braziliene

In timp ce Netflix era una dintre primele companii americane de renume care s-a angajat intr-o politica de vacanta nelimitata, ideea nu a inceput acolo. Compania braziliana Semco a oferit zile de vacanta nelimitat pentru mai mult de treizeci de ani.

Dupa o grava problema de sanatate la varsta de 21 de ani, Ricardo Semler, fiul fondatorului companiei, a realizat ca programul pe care-l urma ii crea probleme si ca, incet, incet il putea omori. Atunci, acesta a luat decizia radicala de a elimina programele, zilele de concediu medical si zilele limitate de vacanta.

Contrar preocuparilor legate de productivitate, Semler a constatat ca angajatii si colegii sai au devenit mai productivi si mai loiali, iar atunci cand angajatii au prosperat, compania a prosperat si ea. Cand Semler a instituit pentru prima data aceasta politica in 1981, Semco era o companie de 4 milioane de dolari. Acum aceasta valoreaza peste 1 miliard de dolari.

Profita oamenii de acest avantaj?

Companiile isi apara politicile stricte de concediu cu convingerea ca angajatii vor profita de orice altceva. Dar companiile care au incercat aceste politici legate de zilele nelimitate de concediu au descoperit opusul. Libertatea da oamenilor un sentiment puternic de asumare a responsabilitatii si  care, ca si proprietarii de afaceri, multi ajung sa nu mai aiba nici o vacanta.

Citeste aici continuarea articolului.