Well-being spre succes

Articole

  • Home
  • / Well-being spre succes
Well-being spre succes

Well-being spre succes

alexandra

In mai mult de jumatate din companii, programele de wellbeing sunt corelate cu obiectivele de business. Daca la inceput companiile prezentau programe de wellbeing timide, de genul petrecerilor de Craciun alaturi de copiii angajatilor, proiectele prezentate in anul 2016  au demonstrat diversificare in toate ariile well-being-ului: sanatate fizica, confort financiar, dezvoltare in cariera, social – relationare, implicare in comunitatea in care traiesti.

Studiul realizat de Dynamic HR, privind programele de well-being din Romania arata ca 77,4% din companiile intervievate ofera angajatilor acces    gratuit la serviciile medicale. Este un procent optimist, in conditiile in care legislatia din Romania nu incurajeaza oferirea  unor astfel de servicii angajatilor, motivul principal pentru care cred ca unele companii nu il integreaza in beneficiile puse la dispozitie.

Doar in 59% din companii sunt implementate programe de well-being, iar tendinta este de crestere. Inca din anul 2011 desfasuram  Gala Work-Life Balance, in cadrul careia premiem companiile pentru proiectele de well-being pe care le deruleaza si, de la an la an, remarcam cresterea numarului si calitatii proiectelor. Companiile care nu implementeaza cred ca au o lipsa de intelegere la nivel de top  management a ceea ce presupune de fapt well-being-ul organizational si legatura cu obiectivele de business.

A fost imbucurator sa remarc ca in aproximativ 51% din companii, programele de well-being sunt corelate cu obiectivele de business,  avand in vedere ca il promovam de mai bine de 6 ani, prin Gala Work Life Balance. Proiectele prezentate in anul 2016 au demonstrat  diversificare in toate ariile well-being-ului: sanatate fizica, confort financiar, dezvoltare in cariera, social – relationare, implicare in  comunitatea in care traiesti.

De multe ori, alegerile programelor se fac in functie de ceea ce este la moda, de ceea ce au in “meniu” furnizorii sau de cerintele punctuale ale angajatilor. Chiar si aceste interventii sunt benefice pentru organizatie pentru ca ai posibilitatea sa masori rezultate, iar oamenii vor aprecia cu siguranta investitia in starea lor de bine.

Personalizarea programelor in functie de anumite criterii (varsta, status, departamente etc.) se face de cele mai multe ori in 35% din companii, potrivit studiului. Nepersonalizarea programelor este asemeni cu a-i cumpara cuiva o pereche de pantofi fara a tine cont de masura pe care o poarta. Daca nu sunt personalizate, atunci succesul unui program devine o loterie pura, ceea ce poate atrage foarte usor aruncarea pe fereastra a banilor si lipsa interesului, implicarii pe viitor a unor programe similare din partea angajatilor.

Atunci cand incepi sa implementezi programe de well-being, poti observa curba lui Gauss: la inceput oamenii sunt reticenti, apoi implicarea, entuziasmul lor este foarte crescut, ca mai apoi sa scada. Daca programele nu sunt foarte bine selectate, aliniate atat la obiectivele organizationale, cat si la nivel individual, intervine obisnuinta si atunci angajatii incep sa se planga ca nu au timp sa fie activi in workshopuri.

Schimbarea de atitudine

Dincolo de varietatea de workshopuri de cateva ore pe care le primesc angajatii, noi incurajam ca programele de well-being sa vizeze in principal o schimbare de atitudine a angajatilor fata de propria viata, sa devina un fel de a fi al oamenilor si atunci isi vor dori sa fie parte din acest program, vor fi ei insisi promotorii starii de bine in companie.

Un lucru pe care l-am remarcat si mi se pare de-a dreptul extraordinar este ca in unele organizatii unde nu erau acoperite anumite nevoi, oamenii singuri au initiat proiecte precum implicarea in maratoane sau triatloane, au atras si implicarea mai multor colegi, ceea ce in final a condus si catre sustinerea financiara din partea organizatiei.

Continuarea articolului o puteti citi aici.

Simona Nicolaescu

Antreprenor, trainer, coach si sustinator al vietii echilibrate in Romania